Witte wijn en druiven

Het druivenras is erg belangrijk voor de stijl en de smaak van een wijn. Er wel honderden soorten druivenrassen met met ieder hun eigen, unieke smaak. Hieronder zetten we de populairste druivenrassen voor witte wijn naast elkaar.

Over witte wijn

Witte wijn kan zowel worden gemaakt van witte of blauwe druiven. Als de schillen en pitjes voor het vergisten uit de most worden gehaald, blijft de wijn licht van kleur.

Chardonnay Sauvignon blanc Pinot blanc Riesling Pinot gris Viognier
Smaak: intensiteit Licht / middelzwaar tot zwaar Licht tot middelzwaar Licht tot middelzwaar Licht tot middelzwaar Met name middelszwaar en soms zwaar Middelzwaar tot zwaar
Smaak: mond Rondachtig; van slank tot romig Vaak wat slank en strak Rond en zacht Strak tot rond en heel zoet Strak tot vol en rond Strak tot vol en rond
Reuk Appel; perzik; abrikoos; vanille en noten Veel; fruitige aroma's; appel en passievrucht Fruitg; peer en appel Bloemen citrus en honing Kruidig; fruitig en sinaasappel; Bloesem;bloemen; mango en abrikoos
Landen en streken Chablis; Bourgogne en Champagne en vele andere wijnlanden Loire zoals Sancerre; Bordeaux en wijnlanden waar het niet te warm is Elzas; Oostenrijk & Duitsland (als weissburguder); Italië (als pinot bianco) Duitsland; Oostenrijk; Iralië en Australië Elzas; Oostenrijk & Duitsland (als grauburguder); Italië (als pinot grigio) en nieuwere wijnlanden Frankrijk; Rhône; Languedoc en vele andere landen
Varianten Koel klimaat: meer zuur en strakker Koel klimaat: strakker Van droog tot halfzoet Van droog tot zeer zoet Van droog tot zoet Van licht tot zwaar
Warm klimaat: roma van exotisch fruit Warm klimaat: roma van exotisch fruit Weinig op hout gerijpt Weinig op hout gerijpt Van licht tot zwaar Zowel als niet op hout gerijpt
Op hout gerijpt: gerookt; geroosterd en kruidig Weinig op hout gerijpt Weinig op hout gerijpt
Witte wijn en druiven

Witte wijnen worden gemaakt uit het sap van druiven. De most is vrij van schillen, steeltjes en pitten. Dit druivensap heeft weinig tot geen kleurstof en daarmee is de wijn nagenoeg blank zijn. In Frankrijk benoemen ze de witte wijn die is gemaakt van witte druiven ook wel blanc de blancs genoemd. De kleur van de wijn wordt bepaald door het gebruikte druivenras, maar ook de leeftijd van de wijn speelt een rol. Een jongere wijn kan een groene zweem in het glas vertonen. Bij de veroudering van de wijn zal de kleur ook veranderen. De leur van witte wijn gaat van blank naar lichtgeel tot groen, donkergeel, oranje en bruinig.

Witte wijn en druiven: most

Witte wijn en druiven: most

Witte wijn en druiven: de smaak

De smaak van witte wijn noemen we vaak droog. Dit geldt voor wijnen met weinig suiker. Een typisch voorbeeld van een “kurkdroge wijn” is bijvoorbeeld een Franse Muscadet. Een gedistingeerde, rijke, ronde, zachte wijn zou een witte Bourgogne kunnen zijn. Een halfdroge wijn heeft nog wel wat restsuiker en dit wordt door vele mensen droge en zurige vaak enigszins verzacht. Op het etiket van de halfdroge wijn kunnen we soms “demi sec” vinden. In Duitstalige landen heet dat “Halbtrocken” of “Feinherb”. De zoete witte wijnen hebben een keur aan gastronomische mogelijkheden. Deze past bijvoorbeeld perfect bij paté of bepaalde kazen.