Wijnen uit Bordeaux dit jaar goedkoper

De wijnboeren uit Bordeaux hebben de afgelopen week de prijzen van hun wijn uit 2017 bekend gemaakt. Deze prijzen volgen in grote lijnen het algemene patroon van prijsverlagingen ten opzichte 2016. Een kleiner aantal wijnmakers koos er voor om de prijzen stabiel te houden.

Château Duhart-Milon, een landgoed in Pauillac gerund door Domaines Baron de Rothschild (Lafite) dat ook Château Lafite Rothschild bezit, zet haar wijnen te koop voor zo’n 48 euro de fles. Dit is zo’n 13 procent lager dan zijn dan in 2016. Twee andere domaines in dezelfde categorie, Château Evangile in Pomerol en Château Rieussec in Sauternes, veranderden hun prijzen niet. Net als in 2016 blijven deze op respectievelijk 180 euro en 42 euro de fles. De oogst van 2017 kreeg eind april last van vorst, met name in gebieden zoals Saint Emilion, Pomerol, Pessac-Leognan en Margaux. Sommige van de landgoederen kregen hierdoor te maken met productieverlies door schade aan de wijnstokken. Topkwekers uit meer noordelijke gebieden, langs de monding van de Gironde, zoals Pauillac, Saint-Estephe en Saint-Julien, wisten de dans te ontspringen. Zij plukten de vruchten van juist goede groeiomstandigheden tijdens de zomer.

Château Mouton Rothschild - Wijnen uit Bordeaux dit jaar goedkoper

Château Beychevelle, een landgoed van Saint-Julien dat onlangs een nieuwe wijnmakerij heeft geopend, bracht zijn wijnen uit 2017 op de markt met een prijs van 52,80 euro per fles, bijna zeven procent minder dan in 2016. Château Suduiraut in Sauternes liet de prijs ongewijzigd op € 45,60. Château d’Armailhac in Pauillac, gerund door Baron Philippe de Rothschild SA, die ook eigenaar is van het naburige Château Mouton Rothschild, heeft zijn wijnen geprijsd op 31,20 euro per fles, bijna vier procent minder dan in 2016. Château Clerc Milon, liet zijn prijs ongewijzigd op 50,40 euro. Verschillende wijnboeren moeten overigens nog hun prijzen nog vaststellen.

De ‘en primeur’ wijnen, waarbij wijn wordt verkocht aan handelaren en klanten terwijl deze nog rijpt in vaten, staat de laatste jaren enigszins onder druk. Dit vanwege de instabiele prijzen en de matige oogsten tussen 2011 en 2013. Toch is het sentiment in de markt sinds 2014 verbeterd door betere jaarcijfers. De meeste wijnboeren geven aan dat het systeem goed werkt door de focus van de wereldwijde wijnhandel op de Bordeaux tijdens het piekverkoopseizoen.