Wat is Côtes du Rhône?

Wat is Côtes du Rhône?

De Côtes du Rhône of Rhônevallei is een wijnstreek in het zuidoosten van Frankrijk.  Als we spreken over Côtes du Rhône dan hebben het over een gebied van ruim 80.000 hectaren en ruim 6.000 wijnboeren. Dit gebied is ook de oudste wijnstreek van Frankrijk. De Grieken begonnen al in 600 voor Christus in het Rhônedal wijn te verbouwen.

Het gebied waarin Côtes du Rhône wordt geproduceerd strekt zich lang en smal uit langs de oevers van de Rhône en is ongeveer 200 kilometer lang. Door de uitgestrektheid van deze wijnstreek  kunnen de vele Côtes du Rhône-wijnen sterk van elkaar verschillen wat betreft kleur, smaak en productie.

Over het het AOC decreet

In 1996 werd op voorstel van de boeren uit de het Rhône-gebied een nieuw Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) decreet opgesteld met als doel de typische kenmerken van de wijnen uit de Côtes du Rhône te versterken.  De AOC is een Franse kwaliteitscontrole op landbouwproducten. Dit nieuwe decreet bevatte onder andere de volgende elementen:

  • in 171 gemeenten gelden als wijngebied
  • het alcoholpercentage bedraagt ten minste 11%
  • de maximale opbrengst is 52 hectoliter per hectare
  • de volgende appellaties zijn toegestaan: rood, rosé en wit.

Voor de rode en rosé wijnen is bepaald dat de gebruikte druivenrassen voor ten minste 40% uit grenache moet bestaan als ze uit de zuidelijke Rhône afkomstig zijn. De witte wijn moet voor minimaal 80% bestaan uit grenache blanc, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier. Daarnaast is bepaald welke aanvullende druiven zijn toegelaten in het Rhônegebied.

Wat is Côte du Rhône?

De wijnen uit de Côtes du Rhône

De jonge rode wijnen zijn over het algemeen wat lichter, fruitig en helderrood, ze drinken dan ook vervaarlijk lekker weg vanwege de soepelheid. Het best worden ze geserveerd op zo’n 13 à 14°C. De rode wijn is heerlijk bij wit vlees, vleeswaren en de wat zachtere kazen.

De wat oudere, rode bewaarwijnen zijn rijk en krachtig. Ze hebben vaak meer complexere aroma’s van kruidig zwart fruit. Deze wijnen worden net iets warmer geserveerd, op zo’n 15 tot 17°C. Deze wijn gaan prima bij gerechten met rood vlees, lam, haan in wijn en geraffineerde kazen.

De witte wijnen uit dit wijngebied zijn vaak helder van kleur. Bij de aroma’s kunt u denken aan bloemen en fruit en zijn zeer evenwichtig in de mond.

De rosé’s hebben een toets van kers, delicate aroma’s van rood fruit en een aangename frisheid.

Klimaat en bodem in de het wijngebied

De grote verscheidenheid aan wijnen is zeker ook te danken aan de grote verschillen in klimaat en bodem (terroir) in de Côtes du Rhône. Het noordelijke deel het gebied, van Vienne tot Valence, heeft vooral een granieten ondergrond en met een gematigd landklimaat. Het zuidelijke deel van de Côtes du Rhône is een warmer met een mediterraan klimaat. Dit zorgt voor heel droge zomers en zeer regelamtig een hevige mistralwind. In dit wijgebied, rond Avignon, Orange en Châteauneuf-du-Pape, vinden we een bodem die voornamelijk uit klei en zand bestaat.