Wanneer moet je een fles wijn decanteren?

Decanteren is het overschenken van een fles wijn in een glazen karaf. Dit wordt gedaan om de droesem of het bezinksel van de wijn zelf te scheiden. Een andere reden kan zijn om bij een wat oudere wijn lucht bij de wijn te laten komen, zodat de wijn zich opent en zichzelf zachter presenteert.

Op zich is het niet heel erg ingewikkeld wanneer u een fles wijn zou moeten decanteren. Er zijn geen officiële regels, maar indien u de volgende opmerkingen ter harte neemt, komt het helemaal goed. Als eerste kunt u een wijn decanteren als deze wat ouder is en daarmee dus mogelijk bezinksel bevat. Hierbij moet u denken aan wijn van vijf jaar en ouder. Door het decantatie komt er zo als eerder gesteld geen droesem in uw glas.

Wanneer de wijn oud genoeg is en u verwacht dat deze bezinksel bevat is het aan te raden de wijn te decanteren. Ook als de wijn zeer oud is is altijd raadzaam om de wijn te decanteren.

Afhankelijk van de wijn is een een periode van decanteren tussen twee en vierentwintig uur is in de regel genoeg. Dit zorgt ervoor dat het bouquet zich ontwikkelt. Let wel: laat de wijn ook weer niet te lang ‘open’ staan, want anders verliest ze langzaam maar zeker haar bouquet.

Meer kennis opdoen over wijn? Zie hier->>> ons Wijn Woordenboek

Wanneer moet je een fles wijn decanteren?

Karafferen en decanteren

De wijn wordt ook wel overgeschonken om deze te laten ademen, zodat de smaak verbetert. Dit proces wordt karafferen genoemd. Omdat de handeling in beide gevallen dezelfde worden de termen door elkaar gebruikt.
Indien de wijn zeer oud is, is het overigens altijd raadzaam te decanteren. Wel moet de gedecanteerde wijn niet te lang open blijven staan, omdat anders het ‘bouquet’ verdwijnt.

Het is aan te bevelen om de grote en zgn. zware wijnen, die of door hun leeftijd veel tannines bevatten, te decanteren. In dit geval schenkt u de wijn over in een karaf opdat de wijn wat ‘zachter wordt, omdat deze in aanraking komt met lucht. Door deze extra zuurstof ‘opent’ de wijn zichzelf ‘en komen er meer aroma’s en smaken vrij. Een ‘grote’ jonge wijn kunt u ook beter decanteren.

Decanteren is natuurlijk ook onderdeel van uw wijnpresentatie. Het is ook een mooi gezicht om langzaam de wijn uit de fles te zien vloeien in de speciaal daarvoor gemaakte karaf. Natuurlijk behoeven niet alle wijnen gedecanteerd te worden. Bij het decanteren van alledaagse witte of rode wijnen is dan eigenlijk alleen het ‘showaspect’ van belang.

Wanneer moet je een fles wijn decanteren?

[av_productslider categories='73' columns='5' items='-1' offset='0' sort='0' autoplay='no' interval='5' av_uid='av-1rvvksm']