Vrouwen zijn betere wijnproevers dan mannen

Vrouwen zijn betere wijnproevers dan mannen

Van vrouwen wordt altijd gezegd dat ze emotioneler zouden zijn dan de heren. Waar het gaat om het proeven van wijn is dit blijkbaar niet het geval. Vrouwen schijnen beter wijn te kunnen proeven omdat hun emoties ze dan niet in de weg zitten. Bij mannen spelen de hormonen op en daardoor zijn ze minder in staat om de ware smaak te achterhalen. Lees meer…

Vrouwen zijn betere wijnproevers dan mannen

Vrouwen zijn betere wijnproevers dan mannen


Vrouwen zijn betere wijnproevers dan mannen


Heren, stop maar met het voorproeven van wijn in een restaurant, laat dit maar aan de dames over. Deze wijsheid komt uit een studie die onlangs is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Food Quality and Preference. De onderzoekers vroegen aan 208 verijvilligers om een zestal wijnen ‘blind’ te proeven. Het ging om twee witte wijnen, drie rode wijnen en een rosé.

De vragen waren onder andere welke emoties er loskwamen bij het proeven van de wijn en hoe ze het profiel van de wijn zouden omschrijven. Zowel bij mannen als vrouwen gaan ‘fruitige en bloemige melanges’ gepaard met positieve emoties, terwijl zoethout, kruidnagel en vanille tonen meer negatieve of neutrale emoties oproepen.


In general, men reported higher scores on significant emotions than women for all the wines. But women, although they gave generally lower ratings than men, reported greater differences between the wines.

Dr. Caroline Chaya van de Universiteit van Madrid in antwoord op een vraag van het Britse dagblad The Telegraph,


Ja, ja, de mannen reageerden over het algemeen emotioneler op wijn. De dames gaven over het algemeen een lagere waardering voor de wijnen, maar waren wel in staat om meer verschillen tussen de wijnen op te merken.


Bron en meer informatie: M.Mora, E.Urdaneta, C. Chayaa et al.: Emotional response to wine: Sensory properties, age and gender as drivers of consumers’ preferences in Food Quality and Preference
Volume 66, Juni 2018, Pagina’s 19-28