Voorkom dementie door een beetje wijn en meer slaap

Onze hersenen hebben een soort afvoersysteem om ziekten als Alzheimer te voorkomen. Deze ‘afvoer’ moet natuurlijk wel lekker schoon worden gehouden. Onderzoekers van de University College London (UCL) hebben ontdekt dat een combinatie van slaap, lichaamsbeweging en een kleine beetje alcohol onze ‘braindrain’ bevordert, waardoor de gevaarlijke opeenhoping van plaques en tangles wordt voorkomen die dementie veroorzaken.

Ook interessant: Ons Wijnwoordenboek van Het Wijnpakhuis.

Voorkom dementie door een beetje wijn en meer slaap

Voorkom dementie door een beetje wijn en meer slaap

Voorkom dementie door een beetje wijn en meer slaap

Natuurlijk weten al langer lichaamsbeweging en een goede nachtrust onze mentale achteruitgang kunnen vertragen. Een studie met dieren heeft aangetoond dat ze het zelfreinigende of glymfatische systeem van onze hersenen stimuleren, waardoor het amyloïde-eiwit wordt opgeruimd en niet gaat samenklonteren opdat de hersencellen niet meer met elkaar kunnen communiceren.

Dr. Ian Harrison, van University College London, vertelde tijdens het Cheltenham Science Festival dat zijn onderzoek zich nu richtte op het vinden van manieren om te voorkomen dat dit zelfreinigende systeem verslechterd.

Onderzoekers van UCL hebben ontdekten dat een combinatie van slaap, lichaamsbeweging en een kleine hoeveelheid alcohol allemaal de ‘brain drain’ of doorspoeling stimuleren. Harrison vertelde dat het onderzoek had aangetoond dat het zelfreinigende systeem ‘s nachts 60 procent actiever is, wat bewijst dat slaap cruciaal is voor de goede werking.

“Dit is een bewijs dat het glymfatische systeem actief is tijdens de slaap,” vertelde Dr. Harrison. “Dat is ook logisch want als je erover nadenkt, wanneer je hersenen overdag actief zijn, zijn de hersencellen actief en zullen ze afvalproducten produceren. In de nacht, wanneer onze hersenen tot rust komen, heeft ons glymfatische systeem de kans om in te schakelen en al deze afvalproducten weer te verwijderen.”

Lichaamsbeweging

Harrison voegt hieraan toe: “Wanneer onze muizen lichaamsbeweging krijgen, neemt de zelfreinigende functie enorm toe.”

Ook behandelden ze drie verschillende groepen muizen gedurende 30 dagen met een lage, een gemiddelde en een hoge doses alcohol en wat de impact was op de glymfatische functie.

Bij een klein beetje alcohol – ongeveer een derde van glas – was er een toename van 30 tot 40 procent in de zelfreiniging van de hersenen. Er was overigens ook een vermindering na inname van zowel middelmatige als hoge dosis alcohol.


Dus zo’m 25 mililiter wijn zou je glymfatische systeem eigenlijk kunnen verhogen, volgens deze muisstudie. Slaap meer, beweeg en, zoals de gegevens suggereren, u kunt een drankje nemen, maar slechts een derde van een glas wijn per dag.”

Dr. Harrison


(1) Over plaques en tangles

In de hersenen van alzheimerpatiënten zijn afwijkingen te zien die bij sommige mensen zonder dementie ook voorkomen: de zogenaamde plaques en tangles. Beide zijn eiwitten, die neerslaan in de hersenen: tussen de hersencellen of in de wand van de hersenbloedvaten. Deze eiwitten belemmeren daarmee de communicatie tussen zenuwcellen, en dat tast het denken en het geheugen aan. Het is overigens niet gezegd dat deze neergeslagen plaques en tangles Alzheimer veroorzaken, maar ze vormen wel een risicofactor, naast onder andere een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte.

Bron: Hersenstichting