Rode wijn vertraagt veroudering

Volgens een onderzoek van de Virginia Polytechnic Institute and State University  draag de rode wijn er aan bij dat je lichaam minder snel veroudert. De verantwoordelijke voor dit bijzondere feit is het stofje resveratrol dat voorkomt in de samenstelling van rode wijn.

Oudere muizen werden door de onderzoekers Virginia Tech van een jaar lang behandeld met resveratrol. Zo kwamen zij er achter dat de wijn de synapsen, de verbindingen tussen neuronen, beschermt tegen ouderdomsverschijnselen. Dit is belangrijk, omdat problemen met de synapsen kunnen leiden tot problemen met lopen, het snel uit balans raken en de vermindering van uw motoriek. Hetzelfde neuroprotectieve resultaat is overigens al eens naar voren gekomen in onderzoeken met een gezond dieet en sporten, zo melden de onderzoekers.

Rode wijn vertraagt veroudering, oftewel: misschien zit de eeuwige jeugd wel in een glas rode wijn…

Rode wijn vertraagt veroudering

In wine, resveratrol is in such small amounts you could not drink enough of it in your life to have the benefits we found in mice given resveratro. These studies are in mice and I would caution anyone from blasting their bodies with resveratrol in any form. The next step is to identify the mechanism that enables resveratrol to protect synapses. If we know the mechanism, we can modify resveratrol or look for other molecules that are more effective at protecting the synapses.

Bron: Resveratrol, a compound found in red wine, protects neuromuscular synapses, muscle fibers in aging mice, Virgina Tech, 7 maart 2017