De rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. Deze kleur ontstaat als de druiven worden geperst worden en samen met de schillen gaan gisten. Gemiddeld duurt dit proces van gisting zo’n twee weken. Overigens wordt de kleur van de rode wijn niet bepaalt door het sap van de druiven, maar door de kleurstoffen in de schil. Afhankelijk van welke druivensoort er gebruikt wordt voor de wijn wordt ze lichter of donkerder van kleur. Wat de kleur mede bepaalt is de ouderdom van de wijn. De jongere rode wijn wijn is paarsig van kleur en oudere rode wijn wijn kan meer meer oranje of bruinrood zijn.
De kwaliteit van rode wijn
Niet alleen het type druif en de ouderdom bepalen de kwaliteit en de de smaak van de wijn. Zo zijn bijvoorbeeld ook de de ondergrond waarop de druiven groeien, de streek en de gisting van invloed op de kwaliteit en de smaak. Het merendeel van alle rode wijnen zijn zgn. ‘stille wijnen’. Dit zijn wijnen die geheel zijn uitgegist. Bij de droge rode wijnen is bij de gisting zo goed als alle suiker in de druif vergist. De zoete rode wijnen ontstaan als er zoveel suiker in de druiven zit, dat deze niet allemaal tijdens het proces van de gisting kan worden omgezet. Een mousserde rode wijn ontstaat als tijdens het gisten van de most de suiker niet alleen wordt omgezet in alcohol, maar ook in koolzuur.
Rode wijn: de Pinot Noir
Rode wijn en smaak
We kunnen de smaak van rode wijn grofweg indelen in drie categorieën: fruitig rood, soepel rood en stevig rood. Bij fruitig rood moet u denken aan bijvoorbeeld de Pinot Noir en de Côtes du Rhône. De lichte wijnen hebben een relatief laag alcoholpercentage. Het is een type wijn waar de Fransen niet zonder kunnen, maar een wijn die u in Nederland niet zo veel tegenkomt. De wijnen kunnen licht gekoeld gedronken worden. Bij de categorie soepel rood kunt u denken aan bijvoorbeeld de Merlot, de Cabernet Sauvignon en de Shiraz. Krijgende deze flessen eenstevige houtrijping, dan krijgen ze meer ‘body. ‘Hier vindt dan ook de overgang plaats van soepel naar stevige rode wijn. Bij stevig rood kunt u denken aan de Amarone wijnen en wijnen uit de Médoc. Deze hebben een stevig alcoholpercentage wat zelfs kan oplopen tot 15 procent.
Rode wijn en kamertemperatuur
De rode wijn wordt over het algemeen op kamer- of keldertemperatuur gedronken. Bij een kamer- of keldertemperatuur moet u denken ergens tussen 10 en 14 graden Celsius. Overigens kan de temperatuur natuur verschillen afhankelijk van het type wijn en de persoonlijke smaak.
Voor de lekkerste rode wijn in Rotterdam moet u natuurlijk bij Het Wijnpakhuis zijn. Bij ons in Rotterdam kunt u terecht voor een heerlijke Merlot, een Shiraz, een Cabernet Sauvignon en nog vele andere smaken.