Grüner Veltliner druif en wijn

De Grüner Veltliner is een witte druivensoort en wordt gezien als dé druif van Oostenrijk. Deze druif groeit, zoals u hieronder kunt zien, in een compacte, langwerpige tros. De Veltliner is sterk en kan veel druiven leveren, maar hierin schuilt wel een gevaar. Hoge opbrengsten kunnen de Veltliner wijn karkterloos en en laf maken.  De kunst is om de oogst van druiven te beperken en zo de bijzondere kwaliteiten van de Veltliner te behouden. De druif oogt, bij een ‘goede’ oogst, fris en levendig en zorgt voor rijpe en suikerrijke druiven met flinke, zachte zuren. De Grüner Veltliner druif kan jonge wijnen leveren, maar kan ook heel goed lang rijpen. Een langer rijpingsproces zorgt voor de stevigere versies van de wijn. 

Grüner veltliner druif

De Grüner Veltliner druif wordt namelijk in vier verschillende wijnregio’s in Oostenrijk verbouwd. Dit zijn het Weinviertel, waar ongeveer 50 procent van de druiven wordt verbouwt en Wachau, Kamptal en Kremstal die te vinden zijn langs de rivier de Donau. Deze laatste drie zijn anders dan het Weinviertel omdat de de steile hellingen mede de mineraliteit van de bodem bepalen en daarmee de smaak van druiven. De wijnen uit de regio’s Wachau, Kamptal en Kremstal zijn wat kruidiger, zwaarder en complexer.

Oostenrijkse wijnregio's Grüner Veltliner

Oostenrijkse wijnregio’s Grüner Veltliner

Veltliner wordt bijna nooit vermengd met andere druiven, het zgn. blenden. Ook is er nauwelijks sprake van houtrijping. Er wordt wel gerijpt op hout, maar dat heeft amper invloed op de smaak van en de aroma’s in de wijn.

Grüner Veltliner: de allemansvriend

De Grüner Veltliner wijn is een echte allemansvriend en is vele gerechten goed te combineren is. Natuurlijk wordt de Veltliner in Oostenrijk graag gedronken bij de wienerschnitzel. Ook is ze heerlijk bij gevogelte, vis, gewokte groene groenten, alles met paddenstoelen en zoetzure Aziatische gerechten. Daarbij is Veltliner wijn een prima alternatief voor Chardonnay. 

Klik hier->>> voor onze eigen Grüner Feldliner.

[av_productslider categories='73' columns='5' items='-1' offset='0' sort='0' autoplay='no' interval='5' av_uid='av-4gh6d3']