Glera druif en Prosecco

De Glera is een specifiek Italiaanse druivensoort waar de wijnboeren de prosecco mee maken. In vroeger tijden werd echter de naam Glera echter niet gebruikt, men noemde namelijk de druif simpelweg ‘prosecco-druif’. Men denkt dat de Glera een geschiedenis heeft van ten minste 2.000 jaar. De Romeinen dronken namelijk een soort Prosecco wijn in de vorm van Puccino. 

Sinds 2009 is het gebruik van de naam Glera voor de ‘Prosecco-druif’ is zeerbelangrijk geworden. Dit komt door de toekenning van de DOCG-status aan de Prosecco uit de regio Conegliano Valdobbiadene en de erkenning van de DOC-status aan prosecco uit vijf provincies in Veneto en vier provincies in Friuli. De toekenning van deze certificering heeft plaatsgevonden in 2009.

Glera druif en prosecco

De DOCG- en DOC-status en prosecco

Het doel van de DOCG- en DOC certificering is om Prosecco, naast de naam van een wijn, ook een herkomstbenaming te geven. Voor de wijnbouwers uit de Valdobbiadene-regio en de provincies eromheen is dit van levensbelang omdat de hele wereld van alles en nog niks de naam Prosecco gaf. Dit had te maken met de populariteit van dit product. De consument kan er door de certificering op vertrouwen dat als hij of zij een Prosecco koopt, het een mousserende wijn uit het noorden van Italië is en gemaakt is van Glera druiven.

De typen Prosecco

We kennen verschillende varianten Prosecco,  zo zijn er de Prosecco Frizzante en de Prosecco Spumante. De Frizzante is een eenvoudigere en goedkopere mousserende wijn en heeft in vele gevallen een draaidop. De Prosecco Spumante is van veel betere kwaliteit. De  mousserende wijn lijkt qua te stijl op Champagne of het Spaanse Cava.