Cok over de Beaujolais Primeur

Cok over de Beaujolais Primeur

Conform de traditie wordt op de derde donderdag in november de Beaujolais Primeur gepresenteerd. In Frankrijk noemen we deze wijn de Beaujolais Nouveau, in België de Nouveau Beaujolais. Deze primeur is wijn van de eerste persing, met de kenmerkende ‘fruit’-smaak. Vele deskundigen menen in de Beaujolais Primeur de kwaliteit van de wijn van dat betreffende jaar te herkennen.

Cok over de Beaujolais Primeur

Cok over de Beaujolais Primeur

Wie is de eerste met Beaujolais Primeur?

Wijnhuizen in Nederland deden en doen altijd hun best om als eerste een glas Beaujolais Primeur te schenken. Het is een soort statussymbool om te kunnen zeggen: “Ik heb het eerste glas Primeur gedronken.”

Wij als Wijnpakhuis hebben tot 2010 altijd op de derde dinsdag in november ieder jaar een groot feest gehad, waar iedereen en alle relaties werden uitgenodigd voor een goed glas beaujolais primeur.  Deze beaujolais mocht zoals eerder gezegd, pas op de derde donderdag van de maand november worden verkocht en gedronken. Ook wij, van Het Wijnpakhuis, moesten daar officieel voor tekenen.

Het was voor ons elk jaar weer een race  om het eerste glas aan te bieden. Als je eerder dan de derde donderdag in november een glas of fles verkocht, liep je de kans op een fikse boete van de Keuringsdienst van Waren.

 

Het Wijnpakhuis is ondeugend…

Wij vierden ons feest altijd op de derde dinsdag in november, wat dus eigenlijk niet mocht. Daar had Tom Poes een mooie list op bedacht. Wij hadden hiervoor bij de Kamer van Koophandel in 1986 een stichting ingeschreven onder de naam De Bedstee. De Bedstee was een zakenclub, zonder winstoogmerk, met als doel de zaken van alle leden te bevorderen.

Iedereen die bij ons op de derde dinsdag in november langskwam voor de beaujolais primeur was gelijk lid van de stichting en het ledenregister werd keurig op een katheder bij de ingang neergezet zodat de leden konden intekenen.

Natuurlijk toonde de Keuringsdienst van Waren ook veel interesse en ze kwamen langs om te kijken. Toen zij het bonnenboekje uit de tas haalden en ons wilde ons bekeuren hebben wij ze uitgelegd dat dit geen presentatie van de Beaujolais Primeur betrof, maar de jaarlijks algemene ledenvergadering De Bedstee. Logisch toch, dat wij de stichtingsleden op onze ‘besloten avond’ een bijzonder glas wijn aan wilde bieden.  Ook de wijnleverancier uit Frankrijk deed mee aan het toneelstuk en exporteerde dan op papier ‘rode Beaujolais Village’.

U begrijpt, de heren van de Keuringsdienst vertrokken weer met de staart tussen de benen richting Zwijndrecht. Dit hebben wij 15 jaar vol weten te houden en niemand begreep hoe wij toch altijd weer die Primeur als eerste wisten te schenken.